De invloed van je ouders op jouw identiteit

Jouw identiteit wordt beïnvloed door genen en opvoeding, maar jij hebt de keuze om deze invloeden te veranderen. Lees verder om te ontdekken hoe je deze eigenschappen en gewoontes kan veranderen.

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Genen en opvoeding als basis

Bij het vormen van jouw identiteit spelen zowel genen als opvoeding een rol. Genen bepalen hoe je eruitziet en hoe je je voelt. Maar hoe jij je gedraagt, komt door hoe je bent opgevoed. Dit betekent dat je veel van je ouders leert. Je leert van hun goede kanten, maar soms ook van hun minder goede kanten. Dit kan een verrijking zijn, maar ook een uitdaging.

Positieve en negatieve eigenschappen

Het overnemen van eigenschappen van je ouders kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Aan de ene kant kun je bepaalde sterke punten erven, zoals doorzettingsvermogen, die jou kunnen helpen in je persoonlijke en professionele leven. Aan de andere kant kun je ook minder wenselijke eigenschappen overnemen, zoals negatieve denkpatronen. Het is goed om te weten wat je van je ouders hebt gekregen. Dan kun je kiezen of je dit wilt houden of veranderen.

Je eigen identiteit vinden

Het is belangrijk om te weten dat je zelf kunt kiezen wie je wilt zijn. Je hoeft niet precies zo te zijn als je ouders. Je kunt nadenken over wat je goed vindt aan jezelf en wat je wilt veranderen.

Denk na over jezelf: Probeer vaak stil te staan bij wat je doet en waarom je het doet. Herken de positieve en negatieve eigenschappen die je hebt geërfd. Stel jezelf de vraag hoe deze je leven beïnvloeden en welke stappen je kunt zetten om ze te versterken of te veranderen.

Acceptatie en verandering: Accepteer dat bepaalde eigenschappen deel uitmaken van wie je bent, maar weet dat je altijd de mogelijkheid hebt om te veranderen en te groeien.

Praat met anderen: Praat met vrienden, familie of tijdens een mannencirkel over de worsteling met bepaalde eigenschappen. Samenwerken met anderen kan nieuwe inzichten en perspectieven bieden.

Koester je eigenheid: Ontdek wat jou uniek maakt en koester deze aspecten van jezelf. Dit zal je helpen om een evenwichtige en authentieke versie van jezelf te worden.

Ahó

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Het belang van vertrouwen: Wat in de cirkel gebeurt, blijft in de cirkel

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.