Het belang van vertrouwen: Wat in de cirkel gebeurt, blijft in de cirkel

Mannencirkels bieden mannen een veilige en ondersteunende ruimte om openlijk te praten over emoties en relaties. Wat is het belang van vertrouwen in deze cirkels en hoe bescherm je dat?

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is een mannencirkel?

Een mannencirkel is een groep mannen die samen komt om op een veilige en ondersteunende manier te praten over emoties en relaties. In deze cirkels krijg je als man de kans om volledig jezelf te zijn en je gevoelens te delen zonder oordeel of kritiek. Dit delen is fijn omdat het je kan helpen bij het overwinnen van uitdagingen die je tegenkomt in je leven, zoals het omgaan met verlies, stress en emotionele pijn.

Vertrouwensband creëren 

We starten een mannencirkel altijd met het uitspreken van de belofte dat alles wat gezegd wordt in een cirkel, ook in de cirkel blijft. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar toch wil ik van iedere man afzonderlijk horen dat hij hiermee akkoord gaat. Hier begint het bouwen aan de vertrouwensband met elkaar. Ik merk dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt als dit uitgesproken is.

Voordelen van vertrouwen

In de vertrouwde sfeer krijg je de kans om ervaringen, gedachten, angsten en overwinningen te delen met andere mannen. Door elkaar te vertrouwen kun je je sneller kwetsbaar opstellen, omdat je erop vertrouwt dat de anderen respectvol en ondersteunend zullen reageren. Ik moedig kwetsbaarheid aan omdat het delen van ervaringen en gevoelens zorgt voor een diepere verbinding tussen de deelnemers.

Kracht van vertrouwen

Het vertrouwen zorgt niet alleen in de cirkels voor een diepgaande connectie tussen de mannen. Buiten deze cirkels kan het vertrouwen dat is opgebouwd een mooie basis vormen voor persoonlijke groei. Wanneer je leert hoe je in een veilige omgeving open en eerlijk kunt zijn, kun je deze vaardigheid toepassen in andere aspecten van je leven, zoals relaties, werk en vriendschappen. Dit resulteert in diepere verbindingen.

Ahó

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.