Het ontstaan van mannencirkels

Mannencirkels zijn ontstaan uit de behoefte aan sociale steun en samenhang tussen mannen. Het doel is om mannen te helpen verbonden te blijven met zichzelf en elkaar, en om een veilige omgeving te creëren waarin mannen kunnen delen.

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mannencirkels zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als een manier voor mannen om zich te verbinden en te groeien in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Hoewel mannencirkels misschien nieuw lijken, gaat de praktijk eigenlijk terug tot de oudheid.

Kennis delen

Historisch gezien kwamen mannen regelmatig samen in informele groepen om te jagen, te vechten en te bidden. Deze groepen werden geleid door oudere mannen en dienden als een manier om kennis, wijsheid en levenslessen door te geven aan jongere mannen. Deze traditie is te vinden in veel inheemse culturen over de hele wereld, waaronder de Aboriginals in Australië, de Maori in Nieuw-Zeeland en de Navajo in Noord-Amerika.

De Wilde Man: het begin van mannencirkels

De moderne mannenbeweging kreeg een impuls in de jaren zeventig door de publicatie van Robert Bly's boek "Iron John: A Book About Men". In dit boek onderzocht Bly het idee van de "wilde man", die verwijst naar de oerinstincten van elke man die door de samenleving onderdrukt werden. Bly geloofde dat het verbinden met deze Wilde Man cruciaal was voor een bevredigend leven. Zijn ideeën sloegen aan bij veel mannen en er ontstonden over de hele wereld groepen die onderzochten wat het betekent om een man te zijn. Een van de populairste vormen was de mannencirkel.

Doel van mannencirkels

Het doel van mannencirkels varieert per groep, maar over het algemeen bieden ze een ruimte voor mannen om op een dieper niveau met elkaar in contact te komen, verhalen en ervaringen te delen en de uitdagingen en problemen waar ze mee worden geconfronteerd, te verkennen. Het creëren van een veilige omgeving waarin mannen open en eerlijk kunnen delen over hun gevoelens is hierbij van groot belang. Het doel is om mannen te helpen verbonden te blijven met zichzelf en elkaar en door middel van steun en groei elkaar verder te helpen.

Zelf eens deelnemen?

Wil je zelf de kracht van een mannencirkel eens ervaren? Er vinden regelmatig open mannencirkels plaats in het centrum van Kampen. Hieraan kun je deelnemen zondere verdere verplichtingen. Zo kun je zelf ervaren hoe een mannencirkel je bevalt.

Ahó

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.