Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Als introvert kan een mannencirkel een grote stap zijn, een onbekende omgeving waarin je iets persoonlijks deelt. Als extravert kan de uitdaging juist zitten in het effectief luisteren naar elkaar. Hoe vult dit elkaar aan in een mannencirkel?

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Introvert

Als introvert voel je je vaak het fijnst als je alleen bent, of in kleinere groepen. Er is dan meer ruimte voor een serieus gesprek of juist een stilte. Je kan goed luisteren en je inleven in het verhaal van de ander, iets wat heel waardevol is voor de persoon waarmee je contact hebt. 

Extravert

Als extravert bloei je daarentegen juist op in een grote groep, je laadt op van sociale activiteiten. Je wordt enthousiast van interactie en kan makkelijk praten met verschillende mensen over uiteenlopende onderwerpen. 

Tijdens een mannencirkel

Tijdens mannencirkels is er ruimte voor de behoeften van beide types, sterker nog, ik zie dat ze elkaar aanvullen en van elkaar leren. 

Als introverte man biedt een mannencirkel ruimte om rustig na te denken over gedachten en gevoelens. Je voelt een diepe band met de kleine groep waar we mee zijn. Soms voel je de behoefte om niets te delen en alleen maar te luisteren, maar dat is een gevoel waar je vaak naar luistert. De cirkel kan ook ruimte bieden om juist van je te laten horen en anderen om advies te vragen, iets wat je normaal niet snel zou doen.

Als extravert biedt een mannencirkel snel de ruimte om iets te delen, maar wel over onderwerpen waar je in het dagelijks leven misschien sneller van weg blijft. De kleine, hechte groep zorgt voor een andere dynamiek dan je gewend bent. Het biedt je de kans om effectief te luisteren naar het verhaal van een ander en daarin te groeien. 

De kracht van mannencirkels zit in de combinatie van introverte en extraverte mannen. Je leert van elkaar en vormt samen een hechte gemeenschap waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt. 

Ahó!

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Het belang van vertrouwen: Wat in de cirkel gebeurt, blijft in de cirkel

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.