Waarom iedere man een familieopstelling zou moeten doen

Vanaf het moment dat we geboren worden, maken we deel uit van een familie. Dit is een vanzelfsprekendheid waar we zelden bij stilstaan. Toch hebben onze familiebanden een grote invloed op wie we zijn en hoe we ons ontwikkelen.

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vanaf het moment dat we geboren worden, maken we deel uit van een familie. Dit is een vanzelfsprekendheid waar we zelden bij stilstaan. Toch hebben onze familiebanden een grote invloed op wie we zijn en hoe we ons ontwikkelen. In de psychologie wordt dit fenomeen het familiesysteem genoemd. Binnen dit systeem kunnen bepaalde patronen ontstaan, die soms tot problemen leiden. Een familieopstelling is een methode om deze patronen bloot te leggen en nieuwe inzichten te krijgen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Je zou kunnen denken dat je tijdens een familieopstelling samen met je hele familie gezellig bijeenkomt voor een soort van therapie, maar dat is eigenlijk niet het geval. Bij een familieopstelling is het (meestal) juist de bedoeling dat je zonder je familie deelneemt maar met onbekenden. Als het jouw beurt is om een opstelling te doen, stel je een vraag over iets wat je al lang bezighoudt.

Vervolgens kies je onder begeleiding van een therapeut of begeleider mensen uit de groep als zogenaamde representanten. Je plaatst de representanten in de ruimte en laat je daarbij leiden door je gevoel: waar voelt het goed om iemand neer te zetten? Hoe staan ze ten opzichte van elkaar? Waar staan je moeder, vader, broers, zussen, opa's en oma's? Zo ontstaat er een levende familiefoto.

Wat is de boodschap van familieopstellingen?

Vaak ontstaat er veel beweging door de plaatsing van mensen in de ruimte en hun relatie tot andere personen. Op verzoek van de therapeut of begeleider delen de representanten wat ze waarnemen vanuit hun positie. Soms ervaren ze angst, verdriet of ongemak, terwijl andere keren juist vreugde en geluk de boventoon voeren. Soms voelen ze zich niet prettig op hun plek en willen ze verplaatsen. Jij als waarnemer observeert wat er gebeurt.

Waarom zou je eens een familieopstelling moeten doen?

Een opstelling kan onzichtbare patronen ineens heel duidelijk maken. Zo kan een opstelling je bijvoorbeeld laten zien dat jij op de plek van je vader bent gaan staan, en taken die eigenlijk onder hem vallen, hebt overgenomen. En als je dit inzicht hebt gekregen dan kun je er iets aan doen, door er bijvoorbeeld over te praten in een mannencirkel.

Ahó

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.