Vanaf het moment dat we geboren worden, maken we deel uit van een familie. Dit is een vanzelfsprekendheid waar we zelden bij stilstaan. Toch hebben onze familiebanden een grote invloed op wie we zijn en hoe we ons ontwikkelen. In de psychologie wordt dit fenomeen het familiesysteem genoemd. Binnen dit systeem kunnen bepaalde patronen ontstaan, die soms tot problemen leiden. Een familieopstelling is een methode om deze patronen bloot te leggen en nieuwe inzichten te krijgen.
Je zou kunnen denken dat je tijdens een familieopstelling samen met je hele familie gezellig bijeenkomt voor een soort van therapie, maar dat is eigenlijk niet het geval. Bij een familieopstelling is het (meestal) juist de bedoeling dat je zonder je familie deelneemt maar met onbekenden. Als het jouw beurt is om een opstelling te doen, stel je een vraag over iets wat je al lang bezighoudt.
Vervolgens kies je onder begeleiding van een therapeut of begeleider mensen uit de groep als zogenaamde representanten. Je plaatst de representanten in de ruimte en laat je daarbij leiden door je gevoel: waar voelt het goed om iemand neer te zetten? Hoe staan ze ten opzichte van elkaar? Waar staan je moeder, vader, broers, zussen, opa's en oma's? Zo ontstaat er een levende familiefoto.
Vaak ontstaat er veel beweging door de plaatsing van mensen in de ruimte en hun relatie tot andere personen. Op verzoek van de therapeut of begeleider delen de representanten wat ze waarnemen vanuit hun positie. Soms ervaren ze angst, verdriet of ongemak, terwijl andere keren juist vreugde en geluk de boventoon voeren. Soms voelen ze zich niet prettig op hun plek en willen ze verplaatsen. Jij als waarnemer observeert wat er gebeurt.
Een opstelling kan onzichtbare patronen ineens heel duidelijk maken. Zo kan een opstelling je bijvoorbeeld laten zien dat jij op de plek van je vader bent gaan staan, en taken die eigenlijk onder hem vallen, hebt overgenomen. En als je dit inzicht hebt gekregen dan kun je er iets aan doen, door er bijvoorbeeld over te praten in een mannencirkel.
Ahรณ