De kracht van een talking stick

Een talking stick is een waardevol hulpmiddel tijdens een mannencirkel. Als je iets wilt delen houd je de talking stick vast. Dit is een teken voor de anderen om met volle aandacht te luisteren.

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is een talking stick?

Oorspronkelijk komt het uit Afrika waar men tijdens belangrijke samenkomsten een 'talking stick' hanteerde. De leider van de groep had een mooi versierde stok vast en nam het woord. Deze stok werd vervolgens doorgegeven om iemand anders het woord te geven.

Het werkt heel simpel. Diegene die de stok heeft, krijgt de volle aandacht van de anderen. Zo lang je de talking stick niet vasthebt, wordt er van je verwacht dat je niks zegt maar wel goed luistert naar waar er over gesproken wordt.

Dit hulpmiddel biedt degene die de stok vast heeft de ruimte om zijn verhaal te doen en een denkruimte in te lassen waar nodig. Pas als hij echt alles heeft gezegd wat hij te zeggen had kan hij besluiten om de talking stick in het midden terug te leggen. De volgende kan de stok oppakken en zijn verhaal delen.

Een pen is ook prima

Het wordt een 'stick' genoemd, maar het kan eigenlijk van alles zijn. Een steen of een pen voldoet ook. Zolang je maar van tevoren afspreekt wat de spelregels zijn. Tijdens onze mannencirkels hanteren wij ook een talking stick.

Ahó

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.