Wat kun je verwachten tijdens je eerste mannencirkel?

De eerste keer naar een mannencirkel gaan kan wel spannend aanvoelen. Daarom leg ik je in deze blogpost uit wat je kunt verwachten tijdens zo'n avond dat een groep mannen bijeenkomt.

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is een mannencirkel en hoe werkt het eigenlijk? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Mannencirkels zijn nog onbekend terrein voor veel mensen blijkt. Dus, laat ik je meenemen op een reis door een typische mannencirkelavond.

De Locatie:

In het centrum van Kampen ligt de Stadskazerne, waar ik mijn eigen fijne ruimte heb. Ik transformeer deze ruimte voor een mannencirkel met een paar meditatiekussens voor onze bijeenkomsten.

Ontvangst:

Om 19:30 gaan de deuren open, de verse gemberthee (of een kopje koffie, als je dat liever hebt) is dan al klaar. Tegen 20:00 uur is iedereen binnen en beginnen we met de cirkel.

Introductieronde:

Bij een open mannencirkel wisselt de groepssamenstelling, dus het kan zijn dat sommige mannen elkaar nog niet kennen. We beginnen daarom met een korte introductieronde: Wie ben je? Wat brengt je hier? Hoe gaat het met je?

Meditatie:

Om helemaal in het hier en nu te landen, doen we een korte meditatie op een rustig muzieknummer. Hierdoor kan je de ervaringen van de dag achter je laten en volledig aanwezig zijn.

Deelronde:

Voordat we beginnen met de deelronde, leg ik de 'spelregels' uit. Alles wat in de mannencirkel wordt gezegd, blijft namelijk binnen de cirkel. We gebruiken een talking stick voor structuur. Daarna krijgt elke man de kans om zijn verhaal te delen, terwijl de rest luistert zonder oordeel.

Laatste ronde:

Als iedereen zijn verhaal heeft kunnen delen, sluiten we de deelronde af. We eindigen met een laatste ronde waarin elke man zijn ervaringen en inzichten van de avond kan delen.

Informele gedeelte:

Na het formele deel is er een ontspannen samenzijn voor degenen die nog wat willen blijven hangen. Met een biertje (of thee) in de hand, kun je nog even nagenieten en kletsen met de andere mannen.

Wat haal je eruit?

Een mannencirkel van man.en.mind is een fijne plek om je te verbinden met andere mannen. Het delen van je verhaal in een veilige omgeving kan een helende ervaring zijn. Bovendien kan je leren van de verhalen van de anderen.

Een keertje proberen?

Zoals de naam 'open mannencirkel' suggereert, is deze open voor iedereen. Je bent welkom om het een keer te proberen zonder enige verplichting. Bevalt het je? Geweldig, kom vaker langs of word lid van De Tribe. Zo niet? Geen probleem.

Wil je meer weten? Check dan deze pagina voor meer informatie over de open cirkels of check de agenda voor de volgende bijeenkomst.

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

De balans tussen adviseren en ondersteunen

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.